Succes

Democratisch succes tegen uitrol 5G in deze gemeenten 

 

Goed nieuws uit Apeldoorn: Uitrol ‘witte kastjes’ gaat niet door

Een mooi resultaat van de Werkgroep Bezorgde Burgers Apeldoorn! Na een petitie, een brieven-actie en gesprekken met de gemeente is het uiteindelijk gelukt om de uitrol van de multipoint-kastjes (‘witte kastjes’) door het bedrijf RadioLED tegen te houden. Op 11 april 2023 heeft gemeente Apeldoorn aangegeven de samenwerking met het bedrijf RadioLED te beëindigen. Alle inspanningen van de werkgroep en medestanders zijn uiteindelijk beloond. Lees meer…

Groep buurtbewoners slaagt erin nieuwe zendmast op grotere afstand van hun huizen te krijgen

Op bungalowpark De Hullen in de gemeente Midden-Drenthe hebben buurtbewoners zich met succes verzet tegen de komst van een zendmast pal naast hun huizen. De mast wordt nu 500 meter verderop geplaatst. Dit voorbeeld laat zien dat het onderwerp “EMV en Gezondheid”, waarover op landelijk niveau wordt besloten, een gemeentelijk onderwerp kan worden, als het zich op lokaal niveau manifesteert in de zorgen van een groot aantal burgers, die van zich laten horen. Lees meer en bekijk de petitie en handout…

.

Lokale onrust als doorslaggevend argument

De reden waarom de gemeente uiteindelijk op ons verzoek voor een plaatsing op een alternatieve locatie is ingegaan en is afgeweken van de voorkeurslocatie, waren de maatschappelijke onrust en de zorgen – met name op het gebied van gezondheid – van de mensen die op het bungalowpark wonen. Dus, het landelijke onderwerp “EMV en gezondheid” wordt een onderwerp voor de gemeente als het zich op lokaal niveau manifesteert in de zorgen van een groot aantal burgers, die van zich laten horen.

Motie aangenomen in Wageningen om voorlopig af te zien van commercieel gebruik slimme lantaarnpalen

Naast de gezondheidsrisico’s van straling is er ook een andere belangrijke keerzijde van de snel oprukkende digitalisering. Op steeds meer plekken om ons heen worden ongemerkt enorme hoeveelheden data verzameld via slimme infrastructuur.

Dat lijkt misschien onschuldig, maar dat is het zeker niet. Onze samenleving begint steeds meer te bewegen richting een controlesamenleving, waarin vrijheden steeds verder worden ingeperkt. Het vertrouwen in de landelijke overheid is historisch laag, maar op lokaal niveau kun je nog zeker wel wat bereiken.

Gemeente Bergen roept Tweede Kamer op besluitvorming Telecomwet inzake 5G uit te stellen

Gemeente Bergen neemt de zorgen van haar inwoners over de uitrol van het 5G-netwerk heel serieus. Dit liet zij in december 2019 al blijken via een unaniem aangenomen motie en via een brief aan de Tweede Kamer en alle gemeenten in Nederland.

Nu de wijziging van de Telecomwet aanstaande is, heeft de gemeenteraad op 29 oktober 2020 opnieuw een motie aangenomen en wordt er nogmaals een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. Goed om te zien dat gemeente Bergen opkomt voor haar burgers en haar eigen autonomie. Een mooi voorbeeld voor andere gemeenten! 

https://stralingsbewust.info/2020/11/22/gemeente-bergen-roept-tweede-kamer-op-besluitvorming-telecomwet-inzake-5g-uit-te-stellen/

Stichting Stralingsbewust Zeist – Informatie- en adviespunt

De actiegroep Stralingsbewust Zeist heeft in 2021 een subsidie van € 15.000 gekregen van gemeente Zeist om een stichting op te richten om inwoners van Zeist te ondersteunen, informeren en adviseren rondom stralingsgerelateerde zaken. Zie ook dit bericht in het AD. Je kunt in ons nieuwsbericht van 3 april 2021 lezen wat hier o.a. aan vooraf ging.  

De twee belangrijkste kernpunten hierin zijn de gezondheidsrisico’s die niet kunnen worden uitgesloten en het feit dat de voorgestelde wetswijziging de telecombedrijven de vrijheid geeft om overal small cells (kleine zendantennes) te plaatsen, waardoor de autonomie (zelfbeschikkingsrecht) van gemeenten in het geding komt.  

Besluit ‘slimme’ verlichting gemeente Heusden

Op 13 juni 2018 heeft er een informatiebijeenkomst plaatsgevonden voor de gemeenteraad en betrokken wethouders van de gemeente Heusden inzake ‘slimme’ lantaarnpalen. Dankzij grote inspanningen van lokale stralingsbewusten was er de mogelijkheid om in te spreken tijdens het agendapunt ‘Openbare verlichting/Slimme lantaarnpalen’ . In de raadsvergadering is besloten om in het plan van aanpak de gezondheidsrisico’s van de ‘slimme’ verlichting mee te nemen.   https://stralingsbewust.info/2018/07/07/update-gemeente-heusden-beleidsplan-openbare-verlichting/

Actiegroep ‘Stralen doen we liever zelf’ (gemeente Utrechtse Heuvelrug)

Een groep inwoners uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft zich verenigd onder de naam ‘Stralen doen we liever zelf’ en wil dat de gemeente het besluit over het plaatsen van slimme lantaarnpalen uitstelt. Zij maken zich niet alleen zorgen over de volksgezondheid, maar ook omdat dit de privacy van burgers schendt. Zij hebben op 10 januari 2018 een petitie opgestart en in een week tijd waren er al 737 handtekeningen van medestanders verzameld. Op 8 maart 2018 is besloten om voorlopig geen zendapparatuur (4G, 5G, Wifi), camera’s, sensoren e.d. op de nieuwe straatlantaarns mogelijk te maken. Unaniem besloot de gemeenteraad uitsluitend de verlichting aan te besteden. Extra functionaliteiten zullen niet eerder worden toegepast dan nadat deze ter besluitvorming aan de raad zijn voorgelegd. Op deze wijze houdt de raad zelf de regie in handen. Dat was een cruciaal principe. Er moet eerst meer bekend zijn over de gezondheidsrisico’s en mogelijke schendingen van de privacy. Pas dan kan een weloverwogen besluit worden genomen. De wethouder verwacht dat dit op z’n vroegst medio 2019 is, in de bouwteamfase van de aanbesteding van de openbare verlichting en kabelnet. Zie ook dit persbericht

Bewonersplatform EMV Gooise Meren doet zelf stralingsmetingen en schrijft adviesstuk

Een groep inwoners van gemeente Gooise Meren maakt zich ernstige zorgen over de toename van straling en is o.a. gestart met het zelf verrichten van metingen met professionele apparatuur op basis van een strikt meetprotocol in Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg. De stralingsmetingen in hun regio zijn te zien op emfkaart.nl.

In december 2022 heeft het bewonersplatform op verzoek van de gemeente een uitgebreid ‘Adviesstuk elektromagnetische straling inclusief 5G‘ geschreven over de effecten van 5G op onze gezondheid, op flora & fauna en op de privacy. In dit stuk hebben zij diverse beleidssuggesties gegeven aan de gemeente. Ze adviseren o.a. om het voorzorgsprincipe toe te passen en een eigen antennebeleid op te stellen, zodat zendmasten bij voorkeur niet in woonwijken en natuurgebieden worden geplaatst. Ook zijn er gesprekken gevoerd met een aantal lokale politici. Het Adviesstuk kun je zelf ook mooi gebruiken om (samen met buurtgenoten) in gesprek te gaan met jouw gemeente. Lees meer…

Er verscheen op 2 mei 2023 een mooi en uitgebreid artikel in de Gooi- en Eemlander over hun activiteiten. Je kunt het artikel hier lezen.

Plus

Proef met 5G-netwerk in Zuidoost afgeblazen

Een eerder aangekondigde proef met 5G in Heesterveld in Zuidoost gaat voorlopig niet door. Het stadsbestuur wil eerst met de bewoners van de wijk in gesprek gaan over wat de gevolgen zijn van de komst van het nieuwe mobiele netwerk.

Patrick Meershoek
Heesterveld. Beeld Bo van de Wall Pernéhttps://www.parool.nl/amsterdam/proef-met-5g-netwerk-in-zuidoost-afgeblazen~b3d4f170/

Gemeente Vaals

De gemeente Vaals dringt er bij de regering op aan meer onderzoek te laten doen naar de gevolgen van het invoeren van het 5G-netwerk op de volksgezondheid. De gemeenteraad heeft een motie hiervoor ingediend.

Merel Visscher

Deze motie werd maandag ingediend door oppositiepartij Nuj Lies en haalde na stemming een nipte meerderheid. Volgens de partij bestaan naast de voorgeschotelde voordelen van een 5G-netwerk veel zorgen bij inwoners over de gezondheidsrisico’s en privacy van inwoners. Er is maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan naar de effecten van elektromagnetische straling op lange termijn.

Debat

De gemeente Vaals gaat nu een brief sturen aan de Tweede Kamer en de staatssecretaris, waarin wordt gevraagd voordat het 5G-netwerk wordt uitgerold een maatschappelijk debat te voeren en onafhankelijk onderzoek af te wachten. Vaals is niet de enige gemeente die bij het Rijk vraagt om meer zorgvuldigheid bij het uitbreiden van het mobiel netwerk. Bij de gemeente zijn het afgelopen jaar veel brieven binnengekomen van verontruste inwoners.

Ook in de gemeente Maastricht zorgde een proef met 5G vorig jaar voor veel onrust. De gemeente stuurde daarop al een kritische brief naar het Rijk.   https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200221_00148687

Zorgen van de raad over de komst van het 5G-netwerk

Er is nog zoveel onduidelijkheid over de gevolgen van de invoering van het 5G-netwerk, dat de gemeente op initiatief van Progressief Westerveld en de PvdA een brief stuurt naar de Voorzitter van de Tweede Kamer om de ongerustheid daarover en de bezwaren daartegen onder inwoners en gemeenteraad over te brengen.

Onduidelijk is welke risico’s voor de gezondheid en de privacy het gebruik van het 5G-netwerk met zich meebrengt.  Progressief Westerveld en PvdA vinden echter dat er eerst een maatschappelijk debat plaats moet vinden, mede op basis van de bevindingen van de Gezondheidsraad en van wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen voor flora en fauna.   Daarnaast steekt het de initiatiefnemers dat in het wetsvoorstel staat, dat overheidsinstanties verplicht zullen worden “in te stemmen met redelijke verzoeken” van aanbieders. Dat druist in tegen de autonomie van de gemeente, vinden zij.

Op 4 februari dienen Progressief Westerveld en PvdA een motie in die er op gericht is dat de gemeente in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de ongerustheid en de bezwaren overbrengt. Met steun van Gemeente Belangen verwerft de motie een meerderheid in de gemeenteraad. Wethouder Klaas Smidt is er geen voorstander van – hij vindt dit een zaak van de landelijke overheid. Hij zegt evenwel toe de motie naar de Voorzitter van de Tweede Kamer te sturen, maar wel samen met een persoonlijke noot van zijn kant. https://westerveld.pvda.nl/nieuws/zorgen-van-de-raad-over-de-komst-van-het-5g-netwerk/

Speciale woningen voor mensen die last hebben van straling (afkomstig van bijvoorbeeld 5G-masten): gemeenteraad Westerveld wil ermee experimenteren

Mogelijk komt er in Westerveld een experiment met ‘stralingsarm bouwen’. De gemeenteraad staat wel open voor zo’n proef, met woningen speciaal voor mensen die zeggen last te hebben van elektromagnetische straling. 

Bijna iedereen heeft een smartphone, maar in de gemeente Westerveld laat het mobiele bereik nog wel eens te wensen over. Foto: Archief DvhN

De huizen blijven dan uit de buurt van zendmasten voor mobiele telefonie. Bij de realisatie is sprake van aangepaste bouwmethodes en –materialen, om straling zo veel mogelijk uit de buurt te houden. ,,Een mooie uitdaging, zo’n proef”, stelde Jan Puper (PvdA). CDA’er Adri van der Weyde zag het ook wel zitten, net als Jan Henk Bruursema (Gemeentebelangen).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.