Frequenties

“5G” betekent meer Frequenties

Voor 5G wordt een veelvoud aan frequentiebanden gebruikt. Net als de vorige netwerken komen er lage frequenties die zorgen voor een landelijke dekking. Daarnaast komen er hogere frequenties die de snelheid en de capaciteit van het dataverkeer vergroten. Het plan voor 5G is om uiteindelijk het hele gebied tot 100 GHz te bestrijken. https://www.internetconsultatie.nl/multibandveiling

Veiling

Op Europees niveau zijn er voor 5G voorlopig drie frequentiebanden aangewezen, namelijk 700 megahertz, 3,5 gigahertz en 26 gigahertz. Met de veiling van 2020 verleende het ministerie van EKZ vergunningen voor 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHZ. KPN, Vodafone en T-Mobile hebben het 5G netwerk aangezet op deze frequenties. De frequentie  3,5 GHz is in 2023 geveild.   https://www.kennisplatform.nl/welke-frequenties-gaat-5g-gebruiken/

Vergunningvrij

Er zijn ook frequenties waarvoor geen vergunning nodig is. Het gaat om toepassingen in de banden 433 MHz, 868 MHz, 2,4 GHz, 5 GHz en 60 GHz.

Millimetergolven

In de toekomst gaat 5G gebruik maken van hogere frequenties, maar 60GHz is nu al vergunningvrij beschikbaar. Deze hogere frequenties bestaan uit kortere golven en worden daarom vaak aangeduid als millimetergolven.

Golflengte is omgekeerd evenredig met frequentie (d.w.z. hoge frequenties hebben kortere golflengten). 30 Hz (lage frequentie) heeft bijvoorbeeld een golflengte van 10.000 km (meer dan 6.000 mijl), terwijl 300 GHz (hoge frequentie) slechts 1 mm is. Lage frequenties zijn dus langer, hogere frequenties zijn korter.

Gebruik 60 GHz

De voorlopig hoogste frequentie die voor 5G gebruikt kan worden is 2.100 MHz en 60 GHz. Bij 60 GHz is het nodig om dichtbij de antenne te zijn. Door de wetenschap wordt gesteld dat het signaal ongeveer 10 meter ver rijkt en wordt gestopt door muren en andere objecten. Ook bomen absorberen de hoogfrequente straling.

Het gebruik van de 60 GHz-band is toegestaan zonder dat daar een vergunning voor nodig is. Er is een Wifi protocol (802.11) waarmee ook beamforming mogelijk is. Vergunningvrije antennes (zoals bijv. ook alle Wifi routers) worden niet genoteerd in het antenneregister. Hierdoor zijn ze voor burgers niet te achterhalen. Tevens zijn de hogere frequenties niet te meten met op de consumentenmarkt beschikbare EMF meters. De burger tast dus in het duister als het gaat om de mogelijke belasting van die hogere frequenties

Gezondheidseffecten

De energie van het 60 GHz signaal wordt voor 98% direct geabsorbeerd door zuurstof. Hierdoor ontstaat in de bundel straling een zuurstoftekort en ontstaan er reacties van de straling met de zuurstof. Het introduceren van deze frequentie kan dus grote gevolgen hebben. Als mensen of dieren zich in de bundel bevinden, kunnen deze dan last krijgen van zuurstoftekort?

Als er hogere frequenties ingezet gaan worden, zal het effect op de gezondheid veranderen. Langere golven hebben een andere impact op mens & natuur, dan kortere millimetergolven. De effecten hiervan zijn volgens de Telecomindustrie zelf níet getest (zie derde videobron). Er zijn wel tests waaruit blijkt dat 3.5 GHz en 28 GHz. schadelijk zijn voor mens en dier.

.

Meer frequenties 5G resulteert in breder spectrum
 
 

Website Bronnen: