Forum voor Democratie (FVD) heeft zich kritisch uitgelaten over de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens FVD heeft het kabinet een kritisch advies van de inlichtingendiensten over 5G achtergehouden, waardoor de Tweede Kamer niet tijdig is geïnformeerd. De partij heeft zich uitgesproken tegen deze gang van zaken en benadrukt dat er meer transparantie en debat nodig is over de mogelijke gevolgen van 5G.
Video uit 2019. Inmiddels is bekend hoe schadelijk en onveilig 5G is
GroenLinks Groningen wil duidelijkheid over rol gemeente in uitrol 5G (april 2020)
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de uitrol van het 5G-netwerk in de gemeente Groningen. Hierover stelt ze daarom vragen aan het college van B&W. De partij heeft voornamelijk zorgen over de precieze rol van de gemeente in het aanleggen van 5G. Daarnaast heeft ze vragen over energie- veiligheids- en privacyaspecten en hoe de gemeente over 5G naar inwoners communiceert. GroenLinks Groningen wil duidelijkheid over rol gemeente in uitrol 5G | GroenLinks Groningen
.

Verontrust over 5G
Privacy – Vrijheid – Democratie
Presentatie voor de Groningse gemeenteraad 24 mei 2023
PVV
Ton van Kesteren (PVV) heeft zich in de Groninger Provinciale Staten in 2018 expliciet over de mogelijke gezondheidseffecten van 5G uitgesproken. Hij stelde toen schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten met onder meer:
Of de provincie op de hoogte was van het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidseffecten van 5G tijdens de aanbesteding;
Of de provincie – in het licht van deze onzekerheid – een rol kon spelen bij gezondheidsonderzoek in het 5G‑testprogramma op Zernike;
Of men bereid was in gesprek te gaan hierover met initiatiefnemers
Beantwoording statenvragen 4025 van de PVV
.

- Kritische vragen in Provinciale Staten (2019):
In februari 2019 stelde de PvdD-fractie in de Provinciale Staten van Groningen, onder leiding van fractievoorzitter Ankie Voerman, schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de 5G-pilots in de provincie. Dit volgde op de aanwijzing van Noord-Groningen als proeftuin voor 5G onder het project 5Groningen. De partij was bezorgd over de veiligheid van de technologie en wees op een gebrek aan onafhankelijk onderzoek naar de effecten van elektromagnetische velden (EMV). https://www.rtvnoord.nl/nieuws/205091/partij-voor-de-dieren-wil-geen-groningse-proeven-met-5g-update
De PvdD baseerde haar zorgen op het 5G Appeal, een document uit 2017 waarin meer dan 180 wetenschappers en artsen uit 35 landen de Europese Commissie opriepen de uitrol van 5G uit te stellen totdat de veiligheid ervan bewezen is. De partij wees op mogelijke risico’s zoals kanker, onvruchtbaarheid en schade aan insectenpopulaties door straling. https://www.5gappeal.eu/scientists-and-doctors-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/
Ankie Voerman pleitte voor toepassing van het voorzorgsprincipe, waarbij de uitrol van 5G in Groningen zou moeten worden stopgezet totdat de veiligheid onomstotelijk vaststaat. Ze stelde dat Groningers niet als “proefkonijnen” gebruikt moesten worden voor een technologie die geen eerste levensbehoefte is. https://groningen.partijvoordedieren.nl/nieuws/pvddieren-bezorgd-over-veiligheid-mens-en-dier-in-verband-met-5g-pilots
- Specifieke vragen en eisen:
- De PvdD vroeg het college van Gedeputeerde Staten onder meer:
- Of zij zich hadden verdiept in recent wetenschappelijk onderzoek naar EMV voordat ze besloten 5Groningen te financieren en te promoten.
- Of mogelijke gezondheidseffecten voor mens en dier waren meegewogen in de besluitvorming.
- Waarom er binnen de 5G-pilots geen onderzoek werd gedaan naar mogelijke schadelijke effecten voor mens, dier en milieu.
Of het college op de hoogte was van het 5G Appeal en wat ze met die informatie hadden gedaan. https://www.provinciegroningen.nl/uploads/tx_bwibabs/d43aa877-baa8-4302-a2bf-18f01e762b89/ef2ef85f-64f8-407b-afa0-63a43c9333a5:d43aa877-baa8-4302-a2bf-18f01e762b89/Antwoord%20op%20vragen%20betr.%205G%20internet.pdf
- De partij drong aan op een moratorium op 5G totdat de veiligheid bewezen is en vroeg of de bevolking inspraak zou krijgen bij een eventuele grootschalige uitrol van 5G. Ze benadrukten ook de achteruitgang van insectenpopulaties (tot 75% in sommige studies) en de mogelijke rol van straling hierin. https://groningen.partijvoordedieren.nl/nieuws/pvddieren-bezorgd-over-veiligheid-mens-en-dier-in-verband-met-5g-pilots

In een artikel van RTV Noord (19 februari 2019) benadrukte Ankie Voerman dat er “sterke aanwijzingen” zijn dat 5G-straling schadelijk is voor mens en dier, waaronder een mogelijke bijdrage aan de afname van insecten. Ze bekritiseerde het ontbreken van nuance in de pro-5G-argumenten en riep op tot een stop op de experimenten. https://www.rtvnoord.nl/nieuws/205091/partij-voor-de-dieren-wil-geen-groningse-proeven-met-5g-update
Een kritisch artikel in De Groene Amsterdammer (16 januari 2019) werd door de PvdD aangehaald als ondersteuning voor hun standpunt. Dit artikel belichtte de controverses rond 5G-straling en versterkte de oproep van de partij om voorzichtiger te zijn. https://groningen.partijvoordedieren.nl/nieuws/pvddieren-bezorgd-over-veiligheid-mens-en-dier-in-verband-met-5g-pilots https://groningen.partijvoordedieren.nl/nieuws/pvddieren-bezorgd-over-veiligheid-mens-en-dier-in-verband-met-5g-pilots

- Gemeente Bergen: In 2019 nam de gemeenteraad van Bergen unaniem een motie aan waarin zorgen over 5G werden geuit. De motie riep op tot zorgvuldigheid, onafhankelijk onderzoek naar gezondheidsrisico’s en een maatschappelijk debat. Hoewel niet specifiek genoemd welke lokale partijen hierachter zaten, waren lokale vertegenwoordigers betrokken bij deze motie.
- Hilvarenbeek: In 2020 nam de gemeenteraad een motie aan die bezorgdheid uitte over de gezondheidseffecten van 5G en opriep tot onafhankelijk onderzoek. Lokale partijen zoals Gemeentebelangen speelden hier mogelijk een rol, gezien hun aanwezigheid in de raad, maar specifieke details over de initiatiefnemers ontbreken.
- Zeist: In 2020 werd een initiatiefvoorstel aangenomen om het voorzorgsprincipe te hanteren zolang niet vaststaat dat 5G geen schadelijke effecten heeft. Lokale partij Seyst.Nu was betrokken bij dit voorstel, samen met andere partijen. Daarnaast kreeg het burgerinitiatief Stralingsbewust Zeist subsidie om inwoners te informeren over stralingsklachten.
- Zutphen: In 2020 werd een motie aangenomen om bij het kabinet en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aan te dringen op behoud van lokale regie over 5G. Lokale partijen zoals Burgerbelang Zutphen Warnsveld steunden deze motie, samen met landelijke partijen zoals GroenLinks.
- Maastricht: In 2019 organiseerde de gemeente een informatieavond over 5G en stuurde een brief aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat met de eis dat 5G geen risico’s voor de volksgezondheid mag opleveren. Lokale partijen zoals Partij Veilig Maastricht waren hierbij betrokken.
.
Zutphen: In 2020 werd een motie aangenomen om bij het kabinet en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aan te dringen op behoud van lokale regie over 5G. Lokale partijen zoals Burgerbelang Zutphen Warnsveld steunden deze motie, samen met landelijke partijen zoals GroenLinks.
Maastricht: In 2019 organiseerde de gemeente een informatieavond over 5G en stuurde een brief aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat met de eis dat 5G geen risico’s voor de volksgezondheid mag opleveren. Lokale partijen zoals Partij Veilig Maastricht waren hierbij betrokken.
Lokale partijen en 5G
Gemeente Bergen: In 2019 nam de gemeenteraad van Bergen unaniem een motie aan waarin zorgen over 5G werden geuit. De motie riep op tot zorgvuldigheid, onafhankelijk onderzoek naar gezondheidsrisico’s en een maatschappelijk debat. Hoewel niet specifiek genoemd welke lokale partijen hierachter zaten, waren lokale vertegenwoordigers betrokken bij deze motie.
Hilvarenbeek: In 2020 nam de gemeenteraad een motie aan die bezorgdheid uitte over de gezondheidseffecten van 5G en opriep tot onafhankelijk onderzoek. Lokale partijen zoals Gemeentebelangen speelden hier mogelijk een rol, gezien hun aanwezigheid in de raad, maar specifieke details over de initiatiefnemers ontbreken.
Zeist: In 2020 werd een initiatiefvoorstel aangenomen om het voorzorgsprincipe te hanteren zolang niet vaststaat dat 5G geen schadelijke effecten heeft. Lokale partij Seyst.Nu was betrokken bij dit voorstel, samen met andere partijen. Daarnaast kreeg het burgerinitiatief Stralingsbewust Zeist subsidie om inwoners te informeren over stralingsklachten.
Bezwaren tegen uitrol 5G in deze gemeenten in NL
Op deze pagina staat een selectie van brieven en nieuwsberichten inzake gemeenten in Nederland die hun zorgen hebben uitgesproken over de uitrol van 5G. Zie voor een overzicht van de landen die de uitrol van 5G (voorlopig) hebben stopgezet deze pagina.
Bezwaren tegen uitrol 5G in deze gemeenten in NL – StralingsBewust.info

Gemeentebelangen en Stadspartijen: Veel lokale partijen, zoals varianten van Gemeentebelangen of Leefbaar-partijen, richten zich op lokale autonomie en kunnen kritisch zijn over 5G als ze vinden dat dit ten koste gaat van gemeentelijke zeggenschap. Dit is echter vaak geen principieel verzet tegen 5G, maar een roep om meer onderzoek of inspraak. https://stukroodvlees.nl/lokale-partijen-de-grootste-politieke-familie-ook-weer-in-2022/
Beperkte informatie: Niet alle lokale partijen maken hun standpunten over 5G expliciet bekend. Vaak zijn het individuele raadsleden of burgerinitiatieven die het onderwerp aankaarten, wat vervolgens door lokale partijen wordt ondersteund.
Burgerinitiatieven: Veel verzet tegen 5G komt niet direct van politieke partijen, maar van burgergroepen zoals Stralingsbewust Zeist of Amersfoort Alert op Straling, die druk uitoefenen op lokale raden. Deze groepen werken soms samen met lokale partijen om moties in te dienen.
.
Lokale politieke partijen in de media
Bijna alle politieke partijen maken zich op lokaal niveau in Nederland zorgen over de gezondheidseffecten van straling. Dit blijkt uit vele actieve bemoeienissen van de nationale partijen op lokaal niveau. Politici van de ene partij willen dat zendmasten niet in de buurt van scholen worden geplaatst. Politici van de andere partij willen strengere normen met betrekking tot hoogfrequente straling. Alle partijen worstelen met de beleidsmatige beperkingen die het gevolg zijn van de landelijke wetgeving inzake zendmastvergunningen. Als de beperkingen er niet waren geweest, dan zou Nederland waarschijnlijk minder zendmasten hebben en zouden ze op andere plaatsen staan (niet bij scholen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, bejaardentehuizen).
Onderstaand een aantal visies en acties van diverse lokale politieke partijen in het land die zich ook zorgen maken over de gevolgen van elektromagnetische straling. En daar onder een aantal moties die zijn ingediend in diverse gemeenten https://stralingsbewust.info/lokale-politieke-partijen-in-de-media/