Politiek

Forum voor Democratie (FVD) heeft zich kritisch uitgelaten over de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens FVD heeft het kabinet een kritisch advies van de inlichtingendiensten over 5G achtergehouden, waardoor de Tweede Kamer niet tijdig is geïnformeerd. De partij heeft zich uitgesproken tegen deze gang van zaken en benadrukt dat er meer transparantie en debat nodig is over de mogelijke gevolgen van 5G.

GroenLinks Groningen wil duidelijkheid over rol gemeente in uitrol 5G

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks maakt zich zorgen over de uitrol van het 5G-netwerk in de gemeente Groningen. Hierover stelt ze daarom vragen aan het college van B&W. De partij heeft voornamelijk zorgen over de precieze rol van de gemeente in het aanleggen van 5G. Daarnaast heeft ze vragen over energie- veiligheids- en privacyaspecten en hoe de gemeente over 5G naar inwoners communiceert. GroenLinks Groningen wil duidelijkheid over rol gemeente in uitrol 5G | GroenLinks Groningen

.

Verontrust over 5G 

Privacy – Vrijheid – Democratie

Presentatie voor de Groningse gemeenteraad 24 mei 2023

PVV

Ton van Kesteren (PVV) heeft zich in de Groninger Provinciale Staten in 2018 expliciet over de mogelijke gezondheidseffecten van 5G uitgesproken. Hij stelde toen schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten met onder meer:

  • Of de provincie op de hoogte was van het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidseffecten van 5G tijdens de aanbesteding;

  • Of de provincie – in het licht van deze onzekerheid – een rol kon spelen bij gezondheidsonderzoek in het 5G‑testprogramma op Zernike;

  • Of men bereid was in gesprek te gaan hierover met initiatiefnemers

Beantwoording statenvragen 4025 van de PVV

.

 
De Partij voor de Dieren (PvdD) in Groningen heeft zich in het verleden duidelijk uitgesproken tegen de uitrol van 5G in de provincie, voornamelijk vanwege zorgen over mogelijke gezondheidsrisico’s voor mens, dier en milieu. Hieronder een gedetailleerd overzicht van hun standpunten en acties met betrekking tot 5G, gebaseerd op beschikbare informatie:
Standpunten en acties van PvdD Groningen over 5G
  1. Kritische vragen in Provinciale Staten (2019):
    • In februari 2019 stelde de PvdD-fractie in de Provinciale Staten van Groningen, onder leiding van fractievoorzitter Ankie Voerman, schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de 5G-pilots in de provincie. Dit volgde op de aanwijzing van Noord-Groningen als proeftuin voor 5G onder het project 5Groningen. De partij was bezorgd over de veiligheid van de technologie en wees op een gebrek aan onafhankelijk onderzoek naar de effecten van elektromagnetische velden (EMV).
    • De PvdD baseerde haar zorgen op het 5G Appeal, een document uit 2017 waarin meer dan 180 wetenschappers en artsen uit 35 landen de Europese Commissie opriepen de uitrol van 5G uit te stellen totdat de veiligheid ervan bewezen is. De partij wees op mogelijke risico’s zoals kanker, onvruchtbaarheid en schade aan insectenpopulaties door straling.
    • Ankie Voerman pleitte voor toepassing van het voorzorgsprincipe, waarbij de uitrol van 5G in Groningen zou moeten worden stopgezet totdat de veiligheid onomstotelijk vaststaat. Ze stelde dat Groningers niet als “proefkonijnen” gebruikt moesten worden voor een technologie die geen eerste levensbehoefte is.
  2. Specifieke vragen en eisen:
    • De PvdD vroeg het college van Gedeputeerde Staten onder meer:
      • Of zij zich hadden verdiept in recent wetenschappelijk onderzoek naar EMV voordat ze besloten 5Groningen te financieren en te promoten.
      • Of mogelijke gezondheidseffecten voor mens en dier waren meegewogen in de besluitvorming.
      • Waarom er binnen de 5G-pilots geen onderzoek werd gedaan naar mogelijke schadelijke effecten voor mens, dier en milieu.
      • Of het college op de hoogte was van het 5G Appeal en wat ze met die informatie hadden gedaan.
    • De partij drong aan op een moratorium op 5G totdat de veiligheid bewezen is en vroeg of de bevolking inspraak zou krijgen bij een eventuele grootschalige uitrol van 5G. Ze benadrukten ook de achteruitgang van insectenpopulaties (tot 75% in sommige studies) en de mogelijke rol van straling hierin.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.